Prelegent
dr n. med. Danuta Myłek
Specjalista alergolog, dermatolog, żywieniowiec. Od 50 lat w zawodzie lekarza. Za pracę doktorską o diecie w atopowym zapaleniu skóry otrzymała prestiżowy dyplom honorowy im. Prof. Tadeusza Obtułowicza za zasługi dla rozwoju polskiej alergologii (1988).
Stypendystka Uniwersytetu Medycznego w Helsinkach (1987) i Miami (1993). W 1995 uznana przez zarząd profesorski jako członek naukowy American College of Allergy, Asthma and Immunology za wkład w rozwój alergologii światowej (1995).
Członek Polskiego Towarzystwa Alergologicznego. Członek Europejskiej Akademii Alergii i Immunologii Klinicznej. W latach 1998-2001 członek Podkomisji d/s Rozwoju Alergologii przy Europejskiej Akademii Alergii i Immunologii Klinicznej.
Jako Członek-założyciel Polskiego Komitetu Upowszechniania Karmienia Piersią – w latach 2000-2003 brała czynny udział w przywróceniu karmienia piersią i popularyzacji korzyści wynikających z karmienia piersią (artykuły prasowe, referaty naukowe, audycje radiowe, telewizyjne, pikniki tematyczne, wykłady dla lekarzy, położnych i pielęgniarek).
Autorka kilku książek o alergii, ostatnie to „Oswoić alergie” wydanej przez wydawnictwo „BURDA” , które ukazało się we wrześniu 2018 r. Autorka książki medyczno-kucharskiej „Od lekarza do kucharza”.
Przez 3 lata wykładowca w dorocznych ogólnopolskich Dniach Alergii w Warszawie (2014-2016).
Autorka kilku książek o alergii w tym „Oswoić alergie” oraz książki medyczno-kucharskiej „Od lekarza do kucharza”.
Ekspert pisma dla alergików „HIPOALERGICZNI”, w którym zamieszczała raporty o zdrowiu, chorobach alergicznych i ich zapobieganiu poprzez właściwe diagnozowanie leczenie i żywienie.
Ekspert medyczny programu o żywieniu w „Dzień Dobry TVN” – cykl „Naturalnie!” oraz książek Naturalnie i Naturalnie 2 red. Agnieszki Cegielskiej.
Obecnie mieszka i działa w Warszawie. Kontynuuje swoją działalność lekarską w ramach Prywatnego Gabinetu Alergologicznego PROGRES mającego swoją siedzibę w dzielnicy Warszawy Wilanowie.
Temat wykładu:
„Co to jest odporność, główne filary odporności – w życiu dzieci i młodzieży.”
O wykładzie:
- Jakie dania warto spożywać i jak je komponować, żeby pełniły funkcje wspierającą wobec
układu immunologicznego dzieci i młodzieży. - Co jedząc – szkodzimy sobie i przeszkadzamy organizmowi w budowaniu siły?
- Czy alergicy są bardziej narażeni na infekcje wirusami? Co powinni robić? Jakiś dekalog?
- W kontekście odporności i zwalczania wirusa wszyscy skupiają się wokół zabezpieczeń i
redukcji stresu (ciągle strasząc nas statystykami!). A co z odżywianiem ciała? - Jakie dania warto spożywać i jak je komponować, żeby pełniły funkcje wspierającą wobec
układu immunologicznego?
Why Choose Us?
- Honest and flat-rated beauty services
- One to one friendly and personal service
- Free no-obligation consultations
- Flexible and reliable service to meet your needs
- Continued after-care advice and support
Our Values
- The highest level of enthusiasm for our profession
- Focus on cleanliness & maintenance
- Spreading happiness through all we do
- Keep creativity and artistry at their best
- Continue educating ourselves with new trends & demands