Prelegent

dr n. med. Danuta Myłek

Specjalista alergolog, dermatolog, żywieniowiec. Od 50 lat w zawodzie lekarza. Za pracę doktorską o diecie w atopowym zapaleniu skóry otrzymała prestiżowy dyplom honorowy im. Prof. Tadeusza Obtułowicza za zasługi dla rozwoju polskiej alergologii (1988).

Stypendystka Uniwersytetu Medycznego w Helsinkach (1987) i Miami (1993). W 1995 uznana przez zarząd profesorski jako członek naukowy American College of Allergy, Asthma and Immunology za wkład w rozwój alergologii światowej (1995).

Członek Polskiego Towarzystwa Alergologicznego. Członek Europejskiej Akademii Alergii i Immunologii Klinicznej. W latach 1998-2001 członek Podkomisji d/s Rozwoju Alergologii przy Europejskiej Akademii Alergii i Immunologii Klinicznej.

Jako Członek-założyciel Polskiego Komitetu Upowszechniania Karmienia Piersią – w latach 2000-2003 brała czynny udział w przywróceniu karmienia piersią i   popularyzacji korzyści wynikających z karmienia piersią (artykuły prasowe,  referaty naukowe, audycje radiowe, telewizyjne, pikniki tematyczne, wykłady dla lekarzy, położnych i pielęgniarek).

Autorka kilku książek o alergii, ostatnie to „Oswoić alergie” wydanej przez wydawnictwo „BURDA” , które ukazało się we wrześniu 2018 r. Autorka książki medyczno-kucharskiej „Od lekarza do kucharza”.

Przez 3 lata wykładowca w dorocznych ogólnopolskich Dniach Alergii w Warszawie (2014-2016).

Autorka kilku książek o alergii w tym „Oswoić alergie” oraz książki medyczno-kucharskiej „Od lekarza do kucharza”.

Ekspert pisma dla alergików „HIPOALERGICZNI”, w którym  zamieszczała raporty o zdrowiu, chorobach alergicznych i ich zapobieganiu poprzez  właściwe diagnozowanie leczenie i żywienie.

 Ekspert medyczny programu o żywieniu w „Dzień Dobry TVN” – cykl „Naturalnie!” oraz książek Naturalnie i Naturalnie 2 red. Agnieszki Cegielskiej.

Obecnie mieszka i działa w Warszawie. Kontynuuje swoją działalność lekarską  w ramach Prywatnego Gabinetu Alergologicznego PROGRES mającego swoją   siedzibę w dzielnicy Warszawy Wilanowie.

Temat wykładu:

„Co to jest odporność, główne filary odporności – w życiu dzieci i młodzieży.

O wykładzie: 

  • Jakie dania warto spożywać i jak je komponować, żeby pełniły funkcje wspierającą wobec
    układu immunologicznego dzieci i młodzieży.
  • Co jedząc – szkodzimy sobie i przeszkadzamy organizmowi w budowaniu siły?
  • Czy alergicy są bardziej narażeni na infekcje wirusami? Co powinni robić? Jakiś dekalog?
  • W kontekście odporności i zwalczania wirusa wszyscy skupiają się wokół zabezpieczeń i
    redukcji stresu (ciągle strasząc nas statystykami!). A co z odżywianiem ciała?
  • Jakie dania warto spożywać i jak je komponować, żeby pełniły funkcje wspierającą wobec
    układu immunologicznego?

Why Choose Us?

Our Values

Call For Bookings and Appointments